Alerji ve Astım Hastaları İçin Ev Temizleme Yöntemleri

alerji ve astım hastaları için ev temizliği
alerji ve astım hastaları için ev temizliği

Alerji ve Astım Hastalarına Özel Ev Nasıl Temizlenir

Çağımızın hastalığı olan ve her yaştan bireylerde sıklıkla görülen alerji ve astım rahatsızlığı genetik miras hastalığıdır. Aileden birinde varsa kişide görülme olasılığı %90 oranında olan bu hastalığa sahip kişilerin ve yakın çevresindeki insanların günlük yaşamını oldukça etkilemektedir. İzmir temizlik şirketi olarak biz bu hassas konuya uygun temizlik hizmeti vermekteyiz.

Genetik yatkınlığın olmasının yanı sıra ev akarları, ev tozları, kedi-köpek gibi hayvanların döküntüleri, küf mantarları gibi ev içinde yer alan alerjen etkisi yüksek maddeler de alerji ve astımrahatsızlıklarını tetiklemektedir. Dolayısıyla alerji ve astım gibi süreğen solunum yolu rahatsızlığı olan kişilerin bulundukları iş ortamlarının veya yaşadıkları ev ortamlarının atakları tetiklememesi için ev içi alerjenlere karşı temiz tutulması, ev temizleme yöntemlerinin uygun olması gerekmektedir. Bu anlamda alerji ve astım hastaları için ev temizleme yöntemleri nelerdir diye bilgi sahibi olarak bu hastalığı yaşayan kişiler için uygun ortam sağlanabilir ve kişilerin yaşam standardı yükseltilebilmektedir.

Ev temizleme yöntemlerine dikkat ederek alerji ve astım ataklarının önlenmesi sağlanabilmektedir. Alerji ve astım hastalığının tıbbi tedavisinin yanı sıra hassasiyete yol açan durumları kontrol altına alarak da hastanın rahat bir yaşam sürmesi adına önemli bir adım atılmış olmaktadır. Alerji ve astım hastaları için ev temizleme yöntemleri uygulanırken ağır kokuların oluşmamasına, deterjan kalıntılarının kalmamasına ve kokusuz olmasına, özellikle de toz ve tüye karşı önlemler alınmalıdır. Aksi halde alerji ve astım hastalığının ataklarının artabileceğini düşünülmeli ve izmir ev temizliği işlemleri dikkatlice planlanmalıdır. Alerji ve astımı tetikleyen sebeplerinden birincisi olarak ev tozu akarları sayılabilmektedir. Gözle görülemeyecek kadar küçüklükte olan bu böceklerin özellikle dışkıları alerjiyi önemli oranda tetiklemektedir. Ev akarları en çok yatak, yorgan, yastık, halı, kumaş kaplı yüzeylerde ve tüylü pelüş oyuncaklarda bol miktarda bulunmaktadır. Ev akarlarına karşı alınabilecek önlemler olarak her gün yeterli havalandırma yapılması tavsiye edilir. Nevresim takımı gibi eşyaları 60 derecenin üzerinde yıkamak ev akarlarından kurtulmak için önemlidir. Alerji ve astımı olanlar kişilerde toz, tüy, kıl gibi maddeler öksürük krizlerine sebep olabileceği için ev temizliğinde bu anlamda daha hassas davranılması gerekmektedir.

Bunun dışında Alerji ve astım hastaları için ev temizleme yöntemleri ile ilgili olarak dikkat edilecek hususlar;

  • Temizlik yapılırken ağır kimyasal içeren deterjanlar kullanılmamalıdır.
  • Temizlik yapılırken ilk husus ortamı toz, tüy ve kıllardan arındırmaya özen göstermektir.
  • Alerji ve astım hastalarının ev ortamlarında evcil hayvan bulunması tavsiye edilmez. Ancak ortamda evcil hayvan varsa da özel tüy toplayıcı aparatlar kullanılmalıdır.
  • Alerji ve astım hastaları için ev temizleme yöntemi olarak dikkat edilecek nokta; tozlar alınırken bez mutlaka nemli olmalı ve mikro fiber bez kullanılmalıdır.
  • Temizliği yapan kişinin alerji ve astımı varsa yüksek güç harcamadan sakin kalarak temizliği devam ettirmelidir. Temizlik sırasında toz maskesi kullanmalı ve deterjanları mümkün olduğunca solumamaya çalışmalıdır.
  • Kullanılan elektrik süpürgesinin su filtreli ve hipoalerjenik özellikte olması astım ve alerji hastaları için ev temizleme yöntemlerinde olumlu katkılar sağlayacağı için tavsiye edilir. İmkân var ise halıları tamamen kaldırmak ya da halı yerine makinede kolaylıkla yıkanabilen ince kilimler kullanmak özellikle ev akarlarından kurtulmak için önemli bir adımdır.
  • Astım ve alerji hastaları için ev temizleme yöntemlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus halı temizliğidir. Halı temizliğinin ev içinde silinerek yapılması toz oluşumunu artıracağı için kesinlikle tavsiye edilmemekle birlikte, belli aralıklarla halı temizleme şirketlerinden bu anlamda profesyonel yardım alınması tavsiye edilmektedir.
  • Astım ve alerjisi olanlar için ev temizlemede kullanılan deterjanların doğal içerikli olmasına dikkat edilmelidir. Astım ve alerji hastalığı olanların kimyasal katkılı deterjanlar yerine sirke, karbonatlı su, Arap sabunu, doğal bitki özlü sabunlar veya boraks gibi ürünleri ev temizlemede kullanmaları tavsiye edilmektedir.
  • Haftada en az 3 kere ve 30-40 dakika boyunca ev süpürülmelidir. Bu sırada odaların pencerelerini açarak ev ortamı güzelce havalandırılmalıdır.
  • Yatak, yastık ve yorganların kılıfları sık sık değiştirilmeli ve uygun sıcaklıkta yıkanarak dezenfekte edilmelidir.
  • Odaların ve ev ortamının rutubetten uzak tutulması gerekmektedir. Bunun için rutubet gidericiler kullanılmalı, odalar sık sık havalandırılmalı, sıva çatlağı-boru sızıntısı gibi sorunlar varsa çözülmeli, duvarların iç ve dış izolasyon bakımlarının yapılması sağlanmalıdır.
  • Alerji ve astım hastalarının evcil hayvanları yaşam alanından uzak tutması gerekmektedir. Ancak yine de sizinle yaşayan bir evcil hayvanınız varsa; hayvanınızı sık sık yıkamalı, tüy çeken halı ve mobilyaları değiştirmeli, evcil hayvanınızı yatak odanıza kesinlikle sokmamalısınız.
  • Ev içinde sigara ve tütün içmek gibi hava kirliliği yapan her türlü eylemden uzak durulmalıdır. Sigarayı mutfakta veya cam önünde içmek sorunu çözmek için yeterli değildir, sigara tamamen evin dışında içilmesi gerekmektedir.
Önceki İçerikEv Temizliğinde Pratik Bilgiler
Sonraki İçerikOrganik Ev Temizliği Nasıl Yapılır